Adrian și Clai, doar „un pic” căsătoriți: statul român trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate peste graniță, în scopul asigurării dreptului la liberă circulație în UE

Curtea Constituțională a României a decis astăzi că articolul 277, alineatele (2) și (4) din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor,  în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării.

Asociația ACCEPT salută decizia CCR, care face un prim pas important în a asigura egalitatea în drepturi și demnitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT), și pentru familiile lor.

„Curtea Constituțională a decis astăzi că  dreptul la viață de familie pentru cuplurile de același sex există și trebuie respectat în baza Constituției României. Decizia CCR obligă autoritățile să asigure drepturi egale pentru soții de același sex care se bucură de dreptul lor la liberă circulație. Totuși, această decizie nu obligă la recunoașterea tuturor căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării, nici la recunoașterea tuturor drepturilor ca familie pentru cetățenii căsătoriți recunoscuți în vederea șederii  – această situație ambiguă duce la fragmentarea dreptului la familie. Practic, odată ce o familie este recunoscută pentru stabilirea reședinței, este o ipocrizie să nu fie recunoscută pentru toate drepturile sale.  De asemenea, cetățenii europeni sunt recunoscuți ca fiind căsătoriți, în timp ce doi români gay căsătoriți peste granițe sunt în continuare tratați ca doi străini, în loc să fie considerați o familie,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.  „CJUE a avut în discuție, conform competențelor sale, doar prevederile ce țin de libera circulație pentru soții de același sex. Însă CCR a avut un mandat mai larg și trebuia să se asigure că întreaga viață de familie a cuplurilor gay este recunoscută și respectată. Așteptăm cu interes motivarea deciziei de astăzi, pentru a vedea argumentele utilizate de judecătorii constituționali,” a adăugat aceasta.

„Mulți oameni ne recunosc aici după ce povestea familiei noastre a ajuns în atenția presei, care a arătat că ceea ce avem în comun cu semenii noștri e mai puternic decât ce ne diferențiază. În călătoriile noastre toți oamenii ne-au tratat cu respect și prietenie, de la ospătari în restaurante, până la doamna care vindea legume în fața casei, pe o șosea din Vâlcea. Asta ne arată că societatea se schimbă. Decizia CCR de astăzi răspunde deschiderii existente în România pentru armonie socială și respect reciproc. Pentru noi toți familia este locul de care aparținem și unde ne simțim în siguranță, și toate familiile au nevoie să fie recunoscute și protejate de lege, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor,” a declarat Adrian Coman.

 

„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umana a tuturor cetățenilor este prețuită de autorități. Cu toate acestea, rămânem în situația în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute și protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgență, conform standardelor europene de drepturile omului, dar și conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viața de familie a tuturor acestor cupluri există și trebuie respectată,” a declarat Florin Buhuceanu, Președintele Asociației ACCEPT.

CJUE a hotărât încă din 5 iunie că Adrian și Clai rămân doi bărbați căsătoriți atunci când se bucură de dreptul lor la liberă circulație în Uniunea European, la fel ca alte 3 milioane de români, și trebuie tratați de instanțe și de autorități ca soți și ca familie, indiferent de legislația națională.

„Hotărârea Coman face parte din dreptul european la acest moment. Este clar că termenul „soț” din dreptul european privind libertatea de circulație include cuplurile de același sex, și este imediat aplicabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a implementa această decizie în practică, instituțiile și instanțele românești trebuie să refuze aplicarea legislației naționale care contravine legislației europene. ILGA-Europe se bucură să vadă familiile din comunitatea LGBTI protejate în întreaga Uniune Europeană în contextul exercitării dreptului lor la liberă circulație – egalitatea nu poate fi negociată,” a declarat Evelyne Paradis, Directoare Executivă a ILGA-Europe.

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

close

Log in with your credentials

Forgot your details?

Sari la bara de unelte